1709 Surf Avenue

Client BFC Partners, L+M Development Partners, and Taconic Investment Partners
Location New York City, NY
Status Completed in 2021

1709 Surf Avenue is a 100% affordable project designed to relate to the vibrant history of the surrounding neighborhood.

1709 Surf Avenue is a new 100% affordable, multi-building residential project that spans an entire city block in Brooklyn. The project is located in Coney Island, across the street from the Brooklyn Cyclones Stadium, and one block north from the ocean and the famous Coney Island parachute jump, a defunct but nationally landmarked amusement ride. To the north and east the local context includes a mix of low-rise residences, most clad in red or beige brick, while to the west sit taller multi-family towers. Surf Avenue, on which the project fronts, is a busy thoroughfare that is undergoing significant changes as more residents move to the area.

The new 446-unit development at 1709 responds to the wide variety of context cues by varying both the massing of the buildings as well as the color of brick cladding. Two 16-story towers, located at the northeast and southwest corners of the block have amazing views of the ocean.

A variety of brick colors were used to compliment Coney Island’s character, allowing the design team to visually relate the development to the masonry neighborhood in which the project sits, as well as to the famously bold color schemes at the nearby Coney Island amusement park - and the seaside. A series of low-rise volumes are clad in a red four-brick blend, while stack bonds at window jambs and soldier courses at window heads and parapets add a secondary layer of brick detail and add visual interest and intimacy. Street facing facades of the taller towers are clad in light toned concrete block accented with 100% post-consumer blue recycled glass aggregate. Blue accents are further carried over from the podium with brick in four shades of blue interspersed between windows, creating a sense of movement to the façade and visually relating the towers to their oceanside context. To tie the volumes together, blue metal panel cladding cuts through the red brick at multiple locations and complements the blue metal fins that are employed at window jambs.

Brick was critical to not only relate the new development visually to its context, but to do so with a material palette that was true to the existing fabric of the neighborhood. It also allowed the team to create an intimate ground-level experience for the pedestrian-heavy neighborhood, and elegantly frame both the residential and retail entrances.

01 102 11 004
01 102 11 053 No Rights
01 102 11 008A
01 102 11 007A
block.image.alt

Scope

Design Architect Architect of Record Interior Designer

Photography

Field Condition