450 Hayes

Client DM Development, DDG Partners
Location San Francisco, CA
Project Type Residential
Status Completed in 2016

450 Hayes is defined by a pattern of wood panels that create a kinetic rhythm along the street.

450 Hayes is a new low-rise residential building located in the heart of the vibrant Hayes Valley neighborhood in San Francisco. The irregularly shaped building site was a result of the construction, and subsequent demolition, of the Central Freeway which previously cut through the area. The resultant project is actually two buildings, connected by an internal courtyard that runs the east-west width of the site with bridges connecting the two structures. The north-facing building fronts Ivy Street, while the south facing one fronts Hayes Street. There are 41 residential units in total, with ground floor retail on Hayes Street.

Both buildings are defined by a pattern of wood panels that create a kinetic rhythm along the street. Scattered bay windows angled down Hayes Street provide panoramic views of Patricia’s Green, an urban park with rotating art exhibits. A birch grove in the project’s interior courtyard creates a retreat for the building’s residents, and loft homes on Ivy Street offer unique sunken living spaces with soaring ceilings and private gardens.

00 859 11 007

The building is actually two 4-story concrete structures, tied together by a below grade parking structure. 

A connecting suspension bridge between the two structures is “hung” off the concrete core of the Hayes street structure. The bridge is constructed of galvanized steel sections and cables with metal pan deck and concrete fill.


2017 Residential Merit Award - AIA California Council


Design Architect Architect of Record Interior Designer


Bruce Damonte Scott Hargis