CDC Xin Dian Residential Tower

Client CDC
Location Taipei City, Taiwan
Project Type Residential
Status Completed in 2018

The CDC Xin Dian Residential Tower is defined by thin vertical slats in a warm dark tone, reflecting the wooded park across the street.

The CDC Xin Dian Residential Tower is a new 27-story residential tower in the southern part of New Taipei City, Taiwan. The project contains 144 residential units, amenities, and ground-level retail within a rezoned district which serves as catalyst to drive the development of adjacent neighborhood.

The site is bounded by two distinct geographies: to the north and west, the tower has unobstructed views, looking out over a park and the low-rise portion of the city to the mountains beyond, while to the east and south, the tower looks to adjacent high-rise structures. This position between two geographies drove the design.

The wide, park-facing façade is expressed in natural tones, with a warm stone base broken up by expanses of glass for retailers. Above, the residential volume is framed by a running band of thin aluminum slats, which shade the podium’s amenity deck and break the tower into separate volumes. The wide building face features horizontal bands of glass responding to the unobstructed views.

The tower is crowned by a massive metal frame above the roof deck, which continues the band of vertical slats across the building top and down both of the tower's narrow faces. These facades are expressed vertically with a scale that is broken down to blend into the high-rise context. The park-facing balconies are expressed separately from the main building volume, and are slatted as well, giving an impression of floating above the trees.

A new public seating area outside the main entrance was created, with carved benches and a subtly lit water feature welcoming residents. Interiors are light and airy with a floating library inside a triple-height lobby, with natural stone and warm earthen tones echoing the adjacent green spaces.

01 009 11 020A
01 009 11 021A
block.image.alt
01 009 11 012
01 009 11 004

Scope

Design Architect

Design Partner(s)

Architect of Record - KHL Architects Interior Designer - LWM Architects + Shanghai Yue jie

Photography

Roland Halbe Fotografie