Austin Proper Hotel & Residences

Client KOR Group
Location Austin, TX
Project Type Residential, Hotel, Mixed-Use
Status Under Construction

The Austin Proper Hotel & Residences is an elegantly sculpted form, composed of concrete, glass, and metal.

The Austin Proper Hotel & Residences is a new mixed-use condominium and hotel project in Austin’s GreenWater District. 

The 32-story building has been sculpted to respond to the contours of the land, with views of Lady Bird Lake (a river-like reservoir on Texas’s Colorado River) as well as Texas Hill Country. The project is bordered on its western side by the Shoal Creek, which leads via a winding trail to the reservoir, where people like to hike, bike, fish and canoe. The tower steps back from the Shoal Creek as it rises, with a series of setbacks that create opportunities for pool decks and terraces. 

At the pedestrian level, The Austin Proper Hotel & Residences has been designed to feel both intimate and lively, with indoor/outdoor restaurant spaces and cafes, accented with metal panels in graphite grey. The two-story base creates a pedestrian scale along 2nd Street and Nuecess Street that addresses the scale of the neighboring buildings. Framing both the residential entrance and the hotel entrance will be a series of 8” wooden slats, burned in the Japanese “shou-sugi-ban” tradition. Hotel guests will be greeted by a sunken bar and lounge; above, the 244-key hotel will include ballrooms, meeting rooms, a heated pool, poolside restaurant, spa & treatment rooms, and a fitness facility. Above the hotel, floors 12 to 33 will feature 94 private residences, with penthouse units on the top six floors. 

The Austin Proper Hotel & Residences will be a mix of precast concrete and glass, set on an exposed concrete structure. The structure has been subtly eroded in various places to reveal ribbons of glass and balconies.

Scope

Design Architect Architect of Record Interior Designer (Residential)

Design Partner(s)

Interior Designer (Residential and Hotel) - KWI

Visualizations

Interior renderings courtesy of KWI