The Ellery Interiors

Client Taconic Partners
Location New York City, New York
Project Type Interiors
Status Under Construction

The interiors at The Ellery are designed to offer a peaceful reprieve from the bustle of the city.

The Ellery is a 330-unit multifamily rental building located on a through-block site in Hell’s Kitchen and near the Theater District in New York City. The project is composed of both a high- and low-rise portion, which connect together via a collection of shared amenity spaces. The interior design approach offers a calm, sophisticated reprieve from the hustle and bustle of Midtown, with a palate of rich natural materials and warm woods, and interior and exterior greenspaces integrated throughout. Shared amenity spaces include a grand entry lobby, a second-floor amenity space comprised of lounges, a spa, a gym, a game room, and a lushly landscaped courtyard, as well as a roof terrace with an outdoor pool and a lounge.

01 395 08 020

Residents enter off of 43rd Street into an expansive lobby that is meant to feel serene.

An olive tree becomes the focal point for the entry experience as it emerges from a Zen rock garden. Behind, a slatted wood wall extends floor-to-ceiling and offers a glimpse to the mailroom on the other side. Fior di Bosco marble, selected for its graphic, organic veining, frames a soft, custom-made reception desk.

01 395 08 021

Shared amenity spaces prioritize access to natural light.

A double-height co-working space offers both private and shared areas, with floor-to-ceiling glass to visually connect to the adjacent courtyard. Material changes guide residents through the space with a variety of textured wallcoverings; above, a curvilinear wall appears to float in midair and visually ties the spaces together. A wall of glass reveals a private lounge with kitchen beyond.

01 395 08 023

Health & wellness spaces include a yoga studio, steam room, and sauna.

The sauna is composed of slatted Canadian hemlock wood, referencing the floor-to-ceiling slatted walls of the lobby.

At the roof, a sun room with walnut floors and a double-sided fireplace clad in granite provides a place to enjoy sweeping views of the Hudson River.

01 395 08 024

Unit interiors feature wide-plank white oak flooring throughout.

Kitchens feature custom cabinetry with panel-ready appliances. Freestanding islands are styled with quartz waterfall countertops. Spa-style bathrooms feature honed Dolomia porcelain tiling, custom shower niches, and vanity mirrors with integrated lighting.

Scope

Interior Designer Design Architect Architect of Record

Project Team

Gary Handel, Amar Sen, Sarah Smith, Tom Florkewicz, Daxi Qu, Solène Clavel, Rachael Kalousdian, and Angeline Jacques

Visualizations

VMI Studio