Winthrop Center

Client MP Boston
Location Boston, MA
Project Type Residential, Mixed-Use, Office
Status Under Construction

Winthrop Center includes Boston's next great public space, a year-round gathering place programmed with events.

Situated in the Financial District of Boston, Winthrop Center will give new definition and vitality to this part of the city. The massing of the tower is designed to be a beacon on the Boston skyline, while showing deference for the adjacent One Winthrop Square and other neighboring Art Deco-era buildings built in the 1920’s and 1940’s. Though technically one tower, the massing of the building splits into two as it rises, and each form is treated differently on the skyline.

Winthrop Center seeks to enhance and revamp the existing Winthrop Square, creating new open space to serve Boston, and linking together several other adjacent outdoor spaces. A grand new public space entitled the Connector will anchor the building and traverse the site between Federal and Devonshire streets. This space is envisioned as a year-round gathering place with programmed activities such as art shows or farmer's markets, as well as more permanent retail establishments and restaurants.

Winthrop Center will be over 1.8M sq. ft. of residential, office, and retail space, designed to LEED Platinum standards. The office component of the project will be certified Passive House, the most rigorous energy efficiency standard in the world, making Winthrop Center the largest Passive House office building in the world.

01 150 07 048

The site’s through-block nature creates a T-shaped plan and allows the tower to relate to two different sets of context.

To the west, from Winthrop Square, a much more formal, enclosed portal threshold is utilized, creating a dramatic emergence into the Connector space. The entry scales down the overall tower so as to complement and show deference to One Winthrop Square. Above the Connector, the office portion of the building gently curves around Winthrop Square to the west, creating an inflection in the massing. The undulating nature of the curtainwall creates strong vertical impressions, and is intended to catch and reflect the light in a dynamic fashion. At the tower top, the undulation becomes more pronounced, creating a skyline presence.

block.image.alt
block.image.alt
01 150 07 050

On the busier Federal Street side, a large glass entry façade in an oversized stone frame blurs the boundaries between indoor and outdoor space.

Connecting the through-block site will be the "Connector," a distinctive gathering place active through all seasons and a focal point for activity. This new “urban room” is intended to be inherently civic in scale and function. It is a public connector, a celebratory arcade conceived as a signature space. A mezzanine will wrap the interior to provide overlooks across the space. Full of restaurants and vendors, and a continually changing program of performance activity and public events, the space becomes a scaffold for year-round urban interaction.